Bingoverksamheten


BINGO på FOLKAN i Neistenkangas

Vi hälsar alla välkommen till trevliga bingokvällar med oss.
PIF/SSK

Kontaktperson: Christina Brännström
092722049   
076-1363126

____________________________________________________________

Pello IF:s bingoverksamhet

Bingospelandet började redan på 60-talet. Åke Grenemark var pionjär med Arne Niemi som medhjälpare. Stig Nilsson och Ingvar Juntti försökte få igång bingoverksamhet på Pello skola 1968 under julferierna. Då var inte bingospelandet så utbrett på finska sidan så därifrån deltog få. Vinsterna utgjordes av varuvinster som förvarades i en säck. Det var en person som fick ropa bingo vid samtliga tillfällen nämligen, Rikard Barsk.

På 80-talet började Lennart Hämälä och Bosse Barsk anordna bingo. Maila Allegren och Tage Allegren hjälpte till. Killarna sålde brickor och Maila skötte om serveringen. Det kom mycket folk så stolarna räckte inte alltid till. Ibland användes tomma dammsugarlådor att sitta på som naturligtvis föll ihop.

På 80-talet bildas en bingoallians med Svansteins SK vilket möjliggjorde spel även vintertid. Intäkterna från bingot är föreningens säkraste och nästan enda inkomstkälla.

Hösten 2000 började jag leda bingo på Folkan tillsammans med min gubbe Östen, Brita och Erkki Bergman, Gun Lehto, Britt-Inger Svelin och senare även Ingrid Thorebäck. Varje onsdag är speldag oavsett kyla eller oväder. Köldgräns hjälper inte, de kommer ändå. I vinter ställde vi in då folk blivit insnöade och inte kom fram på vägarna. Det fick vi ovett för. Så gör man inte. Det betyder att folk tycker om oss och det vi gör. De skulle vilja spela hela sommaren. Det är inte de stora vinsterna som lockar utan glädjen att träffas, prata och umgås.

Nog har det varit dramatiskt ibland. Under kaffepausen föll en äldre farbror ihop i kaffeserveringen, Folk rusade dit bl.a. Greta Pekkala för att ge första hjälpen. Ambulans tillkallades, han bars ut på bår till den väntande bilen. Vi började spela igen. Då blev det plötsligt tyst i lokalen, mannen kom in som om ingenting hänt och fortsatte spelet.

Vi har haft långväga gäster på bingot, ända från Sodankylä i Finland varje vecka. En onsdag berättade en person att han varit på ballongsprängning(kranskärl) i Oulu. Han hade legat två timmar på opertionsbordet. Frun hade väntat på honom och nu var de på bingo. Då älskar man bingo. Han avled en tid senare.

Folkan är känd för sitt goda vatten, källvatten. En bingotant beställde av Erkki ”så poika anna mulle klasi kossoa”. Det var hennes koskenkorvadrink.
Antalet bingospelare minskar då de äldre faller ifrån. Det gör det osäkert hur länge bingoverksamheten kan fortsätta förhoppningsvis några år till. Allt arbete sker idéellt vilket är en förutsättning för lönsamheten.

Hoppas ni fått en inblick hur roligt det är på bingot. Alla är hjärtligt välkomna att spela med oss och ha det trevligt.

 

Vid pennan bingotanten Christina